

De Bijentelling: tel mee en help de bij beschermen!
Ken je de Nationale Bijentelling al? Eens per jaar kan iedereen helpen om bijen te tellen. Zo werken we samen aan een betere toekomst voor de bij.
Ken je de Nationale Bijentelling al? Eens per jaar kan iedereen helpen om bijen te tellen. Zo werken we samen aan een betere toekomst voor de bij. Hiermee draag je ook bij aan een groter doel: het bevorderen van de gezondheid van onze ecosystemen. Hoe dat zit, leggen we je uit.
Wat is de Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een jaarlijks evenement met als doel om data te verzamelen over bijenpopulaties in Nederland. Het initiatief is ontstaan vanuit de groeiende bezorgdheid over de achteruitgang van bijenpopulaties en de impact daarvan op de biodiversiteit en voedselproductie.
Het evenement is voor het eerst georganiseerd in 2018 door Nederland Zoemt. Dat is een samenwerkingsverband van verschillende natuurorganisaties. Het doel van Nederland Zoemt is om Nederland weer aantrekkelijk te maken voor wilde bijen.
Hoe wordt het uitgevoerd?
Iedereen kan meedoen aan de Nationale Bijentelling, ook als je niet zoveel van bijen weet. Iedereen telt in de maand april op een zonnig of in ieder geval droog moment een halfuur de bijen in de tuin of op het balkon. Je noteert alle soorten en aantallen die je ziet.
Op de website van de Nationale Bijentelling vind je een telformulier en een bijengids met zestien verschillende soorten. Deze gids kun je raadplegen om de soorten goed te herkennen. Klaar? Dan voer je jouw resultaten in op de site van de Nationale Bijentelling.

Waarom wordt het gedaan?
De bijentelling is van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek en beleidsvorming. Door jaarlijks data te verzamelen over bijenpopulaties kunnen onderzoekers trends identificeren. Deze gegevens helpen bij het ontwikkelen van effectieve beleidsmaatregelen ter ondersteuning van bijen en andere bestuivende insecten.
Daarnaast draagt de bijentelling ook bij aan bewustwording over het belang van de bij. Bijen zijn cruciaal voor de bestuiving van wilde planten. Een afname in bijenpopulaties kan leiden tot verminderde plantengroei en biodiversiteit, wat invloed heeft op het hele ecosysteem. Hoe meer mensen zich daar bewust van worden, hoe beter.
De resultaten van de telling in 2024
Bij de Nationale Bijentelling 2024 zijn 2.350 mensen bijen gaan tellen. Samen hebben we meer dan 40.000 bijen, hommels en zweefvliegen geteld. Honingbijen, aardhommels en metselbijen zijn het vaakst gespot. Ook de akkerhommel, tuinhommel en sachembij zijn vaak voorbij gevlogen.
Het weer heeft een belangrijke rol gespeeld bij de Nationale Bijentelling 2024. Tijdens de teldagen was het koud, regende het veel en waaide het hard. Daarom is het geen verrassing dat honingbijen, aardhommels en metselbijen bovenaan staan. Deze bijen kunnen beter tegen kou.
Volgend jaar kun je weer bijen tellen voor het landelijk bijenonderzoek. Via de website van de Nationale Bijentelling kun je je alvast aanmelden. Onderzoekers hopen dat er ieder jaar meer mensen meedoen. Dan komen we nog beter te weten welke verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en in welke mate. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen.
Welke organisaties zijn betrokken bij de telling?
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project. Er zijn verschillende natuurorganisaties betrokken, waaronder de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV), Naturalis Biodiversity Center, Stichting Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL.
Deze organisaties werken samen om het evenement te organiseren, gegevens te verzamelen en publieke bewustwording te vergroten over het belang van bijen. De telling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Hoe gaat het met de bij in Nederland?
Over het algemeen gaat het niet zo goed met de bijen in Nederland. Er zijn 360 bijensoorten in ons land. De helft daarvan is een bedreigde soort. Daarnaast zijn er ook al 34 soorten uit Nederland verdwenen.
Dat zijn geen goede cijfers, zeker als je bedenkt dat bijen nodig zijn voor de bestuiving van 80% van de eetbare gewassen in Nederland. Een gezonde bijenpopulatie en andere insecten zijn dus niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor de voedselproductie.
Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om bijen te helpen. Denk hierbij aan de aanleg van bloemrijke weiden, bloemrijke linten langs de weg en educatieve programma’s op scholen en universiteiten. Alle kleine beetjes helpen om wilde bijen meer voedsel en nestgelegenheid te bieden.
Wat kan je zelf doen om bijen te helpen?
Als burgers kunnen we ook veel zelf doen om bijen te helpen. Het aantrekken van bijen naar je tuin of balkon begint met het planten van inheemse bloemen zoals klaprozen, margrieten en lavendel. Deze bloemen bieden bijen de juiste voedingsstoffen en bloeien op de juiste momenten.
Ook een goed idee is het toevoegen van nestplaatsen in je tuin. Denk hierbij aan holle stengels of bijenhotels. Daarnaast kun bijen drinken aanbieden in ondiepe schaaltjes. En je kunt ieder jaar bijen tellen natuurlijk!
Bee Foundation zet zich in voor de bijen
Bee Foundation zet zich al bijna tien jaar in om de leefomgeving voor bijen, hommels en vlinders te beschermen, te herstellen en uit te breiden. Dit doen we onder andere door het aanleggen van 10.000 hectare bijenoase. Neem maar eens een kijkje bij onze projecten.
We organiseren ook wilde bijen expedities in heel Nederland en werken samen met boeren, beheerders en beleidsmakers in het veld. Daarnaast confronteren we organisaties die het voortbestaan van bijen bedreigen met hun acties. We voeren ook gesprekken met de minister om ons punt duidelijk te maken.
En we doen nog veel meer. We geven namelijk ook bij-les op scholen, bij bedrijven en aan overheden. Voor echte verandering is het volgens ons essentieel dat zowel jong als oud beseft hoe belangrijk wilde bijen zijn voor een gezond ecosysteem.
Help de bij met een donatie
Wil je ons steunen bij onze inspanningen voor de wilde bijen in Nederland? Overweeg dan om een donatie te doen aan onze stichting. Zo zorgen we samen voor een gezonde, bloeiende en zoemende wereld.