Wilde bijen geven vleugels aan biodiversiteit
Van de 360 soorten bijen in Nederland produceert er maar één honing, de rest zijn wilde bijen. Juist zij zijn essentieel voor ons voorbestaan.
Dit is waarom:
Waarom zijn bijen belangrijk?
Zij bestuiven namelijk bijna 90% van alle bloemen, bomen en planten. En zo kun jij genieten van vers fruit, gezonde groente en ’n heerlijke koffie. Onze gevleugelde vrienden zijn namelijk verantwoordelijk voor iedere 3 van de 4 happen die jij in je mond stopt.
En dat niet alleen: deze super-bestuivers vliegen op iedere boom of plant die bloeit. Hierdoor zorgen zij voor een overvloed aan nieuwe planten die allemaal CO2 opslaan, water vasthouden en de aarde verkoelen. Zeg maar … het klimaatprobleem oplossen. En wat te denken van alle dieren die hiervan letterlijk een graantje mee pikken en planten, bessen of zaden eten? Wilde bijen zijn met recht het zoemende hart van de natuur! Hier ligt ook direct onze grootste uitdaging, want meer dan 50% van alle wilde bijensoorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigd.
Dat pesticides dodelijk zijn voor insecten wisten we natuurlijk al. Maar ook monocultuur in onze landbouw – uitgestrekte weilanden die alleen uit gras bestaan – zorgen voor honger en sterfte.
Waar een honingbij wel 5 kilometer rond haar nest kan vliegen op zoek naar voedsel, kunnen veel wilde bijen niet verder dan 250 meter. Als er binnen die straal niets bloeit is overleven dus onmogelijk!
Als wij willen dat bijen voor ons voedsel blijven zorgen, moeten wij zorgen dat hun leefomgeving bloeit. En zo moeilijk is dat niet. Vul je boodschappentas met eten uit een biodiverse landbouw. Haal een paar tegels uit je tuin en laat wat ‘onkruid staan. De inheemse planten die wij als ‘onkruid’ betitelen, zijn al miljoenen jaren lang dé plek voor wilde bijen, ze zitten vol nectar en stuifmeel. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 100 insectensoorten vliegen op de paardenbloem? Lekker laten staan dus!
Wat doen wij nu?
Bee Foundation werkt aan de versterking van het leefmilieu van wilde bijen, hommels en vlinders. Dit doen we door bijenoases aan te leggen en door Bijles te geven aan bedrijven, overheden en scholen. Draag jij ook bij aan een betere leefomgeving voor jezelf en voor de wilde bijen?
Doelstelling
Bee Foundation is actief met de realisatie van 10.000 hectare bijenoase met directe aanplant, advies en het inspireren en trainen van scholieren, particulieren en bedrijven in 250 bij-lessen binnen de Bijenacademie.