Eet Bijvriendelijk

Door wat jij eet draag jij bij aan een landbouw met bijen of een landbouw zonder bijen. Zo simpel is het. Met jouw kiezen, kies jij. Elke dag.

Eet Bijvriendelijk
Landbouw waar bijen, hommels en vlinders leven

Van elke 4 happen die wij eten hebben we er 3 aan de bijen te danken. Zij bestuiven 75% van alle soorten planten die wij eten. Dus geen: kersen, aardbijen, peren, appels, bessen, koffie, chocola en amandelen zonder bijen.
Maar ook geen bietjes, worteltjes, sla en tomaten zonder bijen. Want elk zaadje waar deze groentes uit groeien, groeit pas na bestuiving.
Misschien vind je groente en fruit niet lekker, maar moest je het vroeger wel eten omdat het gezond is. En dus ja, ook onze gezondheid hebben wij te danken aan de bijen. In groentes en fruit zitten de vitamines, antioxidanten, carotenoïden en onverzadigde vetzuren die ons fit en gezond houden.

 

De bijen zorgen niet alleen voor ons eten, maar ook voor dat van talloze dieren die bladeren, zaden en bessen eten. Maar die dieren worden vaak weer gegeten door andere vleesetende dieren. Zij zorgen voor het voedsel voor bijna iedereen. De bijen zijn dus het zoemende hart van het leven op aarde. Zij zijn de multipliers en zorgen dat één plant duizenden zaden krijgt en zich kan voortplanten. En dat al miljoenen jaren lang.

Boerderijen waar bijen leven is een landbouw die gezond is voor iedereen. Als jij dus je eten koopt van een boerderij waar het zoemt en gonst, helpt jij de bijen. Elke dag weer! Op zo’n boerderij zijn de weilanden kruidenrijk. Daar staan dus paardenbloemen, boterbloemen en klavers in de weilanden. Als ze alleen maar groen zijn, dan is het grasfalt en leeft er geen enkel insect.

Stap 1

Zorg ervoor dat je genoeg bloemen in je tuin hebt staan. Let op de diverse soorten die bijen aantrekken.

Stap 1

Stap 2

Zorg ervoor dat je de planten genoeg water geeft zodat ze goed bloeien. Zo kunnen de bijen beter hun gang gaan.

Stap 2

Stap 3

Let op de omgeving van de planten en bloemen. Zorg ervoor dat er geen bewegende dingen in de buurt staan, dit vinden de bijen niet fijn.

Stap 3

Stap 4

Laat de bijen maar komen! Laat ze natuurlijk in alle rust lekker de bloemen bestuiven.

Bij-vriendelijke landbouw

Door de jaren heen zijn er verschillende inspirerende films uitgekomen die ons een kijkje geven in de wereld van bij-vriendelijke landbouw. Kijk je mee?