School voor Bijen & Biodiversiteit

Thuiskomen in je eigen natuur

School voor Bijen & Biodiversiteit

Je wilt graag bijdragen aan een betere wereld, maar je weet niet goed waar je moet beginnen... Sluit je aan bij Bee Foundation, we nemen je mee naar buiten en dagen je uit om te groeien, te ontdekken en te doen!

De school voor bijen en biodiversiteit

Bee Foundation zet zich in voor biodiversiteit door educatie, actie en beheer. Want een wereld die goed is voor bijen is een wereld die goed is voor iedereen.

We helpen je jouw connectie met de natuur te versterken.  Van erdoor heen te lopen ga je stilstaan. Je stapt dan letterlijk in de verwondering. Er gaat een wereld voor je open. Wat leeft er, wat groeit er, wat zoemt er? En.. ‘wat kan ik doen om bij te dragen?’

Want je gaat het pas zien als je stil staat.

We worden dagelijks geconfronteerd met klimaat- en  biodiversiteitscrises. Vaak voelen we ons machteloos. Maar we zijn dat niet; iedereen kan bijdragen! Het is simpel en leuk. En … je bent weer verbonden, je geniet, voelt vervulling en geeft betekenis.

 

Ons klaslokaal is de grote oude tuin van landhuis Welgelegen in Groenekan. Dit is een plek waar al 140 jaar gewerkt wordt aan biodiversiteit en educatie.

We zijn op een plek met een schat aan bloeiende planten, bijen, hommels en vlinders, een bijenhuis en een vuurplaats. Geen muf klaslokaal dus of eindeloze theorie achter een computer. Bijleren doen we buiten!

We beloven je dat je leert:

  • door de ogen van bijen kijken
  • wat wilde bijen nodig hebben
  • de planten kennen waar bijen van houden
  • hoe natuurlijke systemen zich ontwikkelen
  • te vertrouwen op de kracht in de natuur
  • dat meebewegen met de bijen, meebewegen met jouw eigen natuur is.
  • Je voelt het ritme van de natuur en komt thuis, terug in jouw eigen natuur.

Ontvang de gratis webinar

Ben jij benieuwd naar de bijen? Wil jij alles leren over de natuur? Nieuwsgierig naar nog meer leuke feitjes over bijen en wil jij het hart van de natuur weer laten zoemen? Bekijk dan de webinar! Een echte must see voor iedereen die zelf iets wil doen tegen het uitsterven van de bij, en dus onze eigen voedselvoorziening.

Laat je emailadres hier achter en bekijk de gratis lange versie van de film.

Wist je dat...
Darren (mannelijke bijen) niet steken? Ook de koningin van een bijenvolk heeft geen angel en zal dus niet steken. Alleen de werkbijen, die allen vrouwelijk zijn, kunnen steken bij bedreiging.

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van de School voor Bijen en Biodiversiteit?

Bewustzijn over het belang van bijen voor biodiversiteit wordt actief bevorderd. Je leert hoe je biodiversiteit kunt herkennen en beschermen door bijvoorbeeld biologische planten te gebruiken en monocultuur te vermijden. En hoe je de natuur kunt helpen door duurzaam te leven.

Wie kan deelnemen aan de programma's die de School voor Bijen en Biodiversiteit aanbiedt?

Programma’s zijn opgezet voor diegenen die graag een positieve impact willen maken in de natuur, de doelgroep die wij hier vooral mee aanspreken zijn studenten en opvoeders, maar ook zij die zich verbonden voelen met bijenbehoud en biodiversiteit. De focus ligt op hoe jij in jouw dagelijkse leven een verschil kan maken voor bijen, biodiversiteit en hoe je bewuster kan leven in het moment.

Hoe kan ik thuis bijenpopulaties ondersteunen?

U kunt bijen effectief ondersteunen door acties in uw eigen tuin. Begin met het planten van bloemen die bijen aantrekken. Voeg bijenhotels toe als nestplaatsen. Vermijd alle pesticiden; koop alleen biologische zaden, bloembollen en planten, of daar waar nadrukkelijk geen gifstoffen voor gebruikt zijn. Deze zijn schadelijk voor bijen en andere insecten. Zorg ook voor waterbronnen; bijen hebben dorst. Door deze stappen te volgen, draagt u bij aan de biodiversiteit en helpt u bijensterfte te verminderen. Elk klein gebaar helpt in de strijd tegen de afname van bijenpopulaties

Zijn er vrijwilligers mogelijkheden beschikbaar?

Vrijwilligers zijn van harte welkom om bij te dragen aan onze projecten. Deze omvatten het herstellen van habitats voor bijen. Ook het aanbieden van educatieve programma’s valt hieronder. Daarnaast richten we ons op het bereiken van de gemeenschap.Bee Foundation heeft geleerd van de bijen en organiseert zich net als honingbijen volken: als een imme. Al deze inspanningen hebben als doel bijen te beschermen. Tevens streven we naar het verrijken van biodiversiteit. Uw hulp ondersteunt deze cruciale missie. Zo draagt u bij aan een wereld waarin bijen kunnen floreren

Hoe kunnen scholen en opvoeders betrokken raken?

Bee Foundation geeft bijles op scholen, de hommelkoningin komt op bezoek en spelenderwijs leren leerlingen over wilde bijen en biodiversiteit en leren ze het belang van bijenbestuiving begrijpen. Opvoeders en scholen kunnen tuinen, wijken en schoolpleinen vergroenen. Op scholen kan dit gecombineerd worden met bij-les om vervolgens in de praktijk te leren. We benadrukken het gebruik van biologische planten. Ook het belang van diversiteit tegenover monocultuur wordt uitgelicht. Elk aspect draagt bij aan bewustwording en bescherming van bijen.