Leerlingen van de Stichtse Vrije School in Zeist helpen Sonne Copijn met het planten van bomen en struiken. Beeld: Jorgen Caris, Trouw
Leerlingen van de Stichtse Vrije School in Zeist helpen Sonne Copijn met het planten van bomen en struiken. Beeld: Jorgen Caris, Trouw

Bijenoase 't Sluisje, Zeist

In Zeist-West ligt een pareltje van een bijenoase. Deze plek is een magneet voor wilde bijen, zelfs zeldzame soorten leven hier.

Zoemende wereld

Nectar score
Stuifmeel

Zoemende wereld

Bijenoase

10.000m2
vruchtbomen, 500 struiken en 9000 bollen, bloemrijke weides en grassen

Bijenoase

Helpende handen

Leerlingen van de
Montessorischool Griffensteyn, basisschool de Sluis, de Stichtse Vrije School, kinderen van Moskee Zeist

Helpende handen

Geef het door

leerlingen hebben bij-les gekregen

BIJENOASE ’T SLUISJE, ZEIST

In 2019 is bijenoase ’t Sluisje aangelegd. Deze oase in Zeist-West wordt omsloten door twee waterstromen en basisschool de Sluis. Samen met vrijwilligers beheert Bee Foundation deze plek. Met de zeis wordt 4 keer per jaar een stuk gemaaid volgens het principe van het sinusmaaien. Hierdoor bloeien er van mei tot oktober planten voor bijen, zweefvliegen en insecten. En dat merken we; de bijenoase is een magneet voor insecten. In 2021 werden 65 soorten wilde bijen geteld, waaronder enkele zeldzame rode-lijst soorten.

De uitgangssituatie bestond uit braam en ruig gras, waar in het voorjaar fluitenkruid bloeide. Beide soorten zijn behouden en aangevuld met inheemse bomen, struiken, een kruidenrijke weide, stinsen bollen en een bloemrijke oever. Aangrenzend heeft basisschool de Sluis een boomgaard aangelegd. Het uitbreiden van het aantal soorten planten, struiken en bomen heeft geleid tot een rijke en een lange bloeiboog. Naast wilde bijen genieten hier volop zweefvliegen, libellen en vlinders.

Wil je meer weten?