vacature Bee-foundation

Bijenoase Beukenburg

Bee Foundation heeft de Bijenoase Beukenburg aangelegd, dankzij de financiering van Rotary de Bilt. In maart 2022 zijn er met succes 2500 inheemse bomen en struiken geplant als natuurlijke overgangszone tussen een beukenlaan en een weide. Deze bomen en struiken bieden rijkelijk voedsel aan bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Hun bessen zijn weer voedsel voor vogels en kleine zoogdieren.

Zoemende wereld

Nectar score
Stuifmeel

Zoemende wereld

Bijenoase

25000 m2
2500 struiken en bomen

Bijenoase

Helpende handen

100 leerlingen Aeres Maartensdijk
30 leerlingen Patio School De Bilt
30 leden van Rotary de Bilt

Helpende handen

Geef het door

130 leerlingen hebben bij-les gekregen

Bij-les en plantdagen:

Voor de aanleg van deze Bijenoase hebben 100 middelbare scholieren van de AERES in Maartensdijk en 30 leerlingen van de Patioschool in De Bilt  en 40 vrijwilligers en leden van Rotary de Bilt Bilthoven hun handen uit de mouwen gestoken.

In drie dagen tijd zijn er 2500 bomen en struiken geplant, waarvan 49 verschillende inheemse soorten. Voorafgaand aan de plant-dag kregen beide scholen Bij-les verzorgd door de bijen-expert van Bee Foundation, daarin leerden ze over de belangrijke rol van wilde bijen in de natuur en ons voedsel.

Najaar 2022:

Inmiddels zijn de bomen en struiken goed gegroeid. Ze hebben de droogte van afgelopen voorjaar en zomer overleefd. De meeste zijn zelfs goed gegroeid. De hulsten zijn 20-30 langer, De boswilgen zijn terug gestorven, maar lopen van onder opnieuw uit. Reeën hebben van best een aantal boompjes aan de geknabbeld. We hopen dat ze nu genoeg laten staan om binnenkort altijd overvloed aan jonge takken te hebben.

Ecoloog en filmmaker John D. Lui vertelt hoe verdamping en condensatie in de verschillende plantlagen de boompjes helpen. Al met al een heel succesvol project dat de wereld weer een stukje mooier maakt.

Een natuurlijke overgangszone

Bijenoase Beukenburg is aangelegd als natuurlijke overgangszone tussen een beukenlaan en een weide. De geplante inheemse bomen en struiken bieden rijkelijk voedsel aan bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders, die er in het bestuivingsproces voor zorgen dat vogels en kleine zoogdieren zich in het najaar kunnen voeden met zaden en bessen. Deze plek is een schakel met schuilgelegenheden en voedsel in de verbindingszone voor kleine wilde dieren die trekken van het Kromme Rijn gebied naar de Loosdrechtse Plassen.

bijenoase beukenburg planten

Groep 8 Patioschool plant voor de wilde bijen

Meester Koen Kooper schrijft:

Op een zonnige vrijdagochtend zijn de kinderen van de Patioschool afgereisd naar de bosrand in Groenekan. Vorige week hadden we al een gastles gekregen over de belangrijke rol van wilde bijen voor de natuur en ons voedsel.

Vandaag was het tijd om zelf in actie te komen. Onder de enthousiaste begeleiding van Sonne van Bee Foundation hebben we de handschoenen aangetrokken en de spades in de hand genomen. Het doel was het aanplanten van ‘de zoom’: boompjes en struiken op de grens tussen het bos en het weiland. Het streefaantal van 2.500 planten in 3 dagen leek van tevoren wel onvoorstelbaar veel. Maar we lieten ons hierdoor niet afschrikken en gingen fanatiek aan de slag. We hadden twee uur de tijd om ons aandeel te leveren aan het mooie project. En dat ging boven verwachting goed! Op een korte drink- en eetpauze na is er volle bak doorgewerkt. De plantjes werden met liefde ingegraven en kregen een goede plons water en een isolerende laag bladeren, want de zon scheen flink. Vooral het graven was pittig doordat de grond best hard was, maar ook dat zware werk ging niemand niet uit de weg. Roy: “Het was hard werken.”

Gezamenlijk kwamen we tot een paar honderd (!) planten, veel meer dan we van tevoren hadden verwacht. Het was een mooie ochtend en wat een goed gevoel om zo een bijdrage te leveren voor de wilde bijen en daarmee voor de hele natuur. Op de vraag wat we ervan vonden: “Ik vond het leuk.” (Oliver) en “Ik heb geschept voor mijn leven!” (Denise).

 

Bijenvrienden & partners

Zonder deze bijenhelden was het plantten van de bijenoase niet gelukt.