Analyse dode bijen, was en honing op pesticiden

Analyse Pesticiden bij bijen, wintersterfte 2022-2023

Naar aanleiding van de grote bijensterfte winter 2022-2023 heeft Bee Foundation 6 monsters dode bijen, bijenraat en honing laten analyseren op pesticiden. De monsters waren afkomstig van dode volken in Amsterdam, Groenekan en Zeist. De volken stonden niet in intensieve landbouwgebieden, maar in een omgeving met bos/bomen, laag intensief grasland en woningen.

Resultaten:

  • 35 verschillende pesticiden in 6 monsters
  • gemiddeld 13 pesticiden per monster
  • Hieronder zijn 11 verboden of niet toegelaten middelen
  • Er zijn 3 PFAS verbindingen gevonden
  • In alle monsters zat het insectenwerende  middel DEET en onkruidverdelgingsmiddel Prosulfocarb.
  • 40% van de gevonden pesticiden zijn insecticiden.

Wij hadden niet verwacht zo veel verschillende pesticiden te vinden in zo weinig monsters. Zeker niet omdat deze bijenvolken niet behandeld waren tegen varroa en niet in intensief landbouwgebied stonden.

A world fit for bees is a world fit for everyone:

Een bijenvolk is een spiegel van het seizoen en van de bloeiende omgeving. De gezondheid van de omgeving bepaalt in grote mate de vitaliteit van de volken.

In 2022-2023 stierven veel volken, ook bij zeer bekwame imkers met 30+ jaar ervaring. Het vakmanschap was hier dus niet de bottleneck.

Doodsoorzaken werden gezocht bij de varroamijt en bij klimaatverandering. Dat ook de hoeveelheid pesticiden in onze leefomgeving niet over het hoofd gezien mag worden als verklaring voor bijensterfte, laat deze bescheiden pilot zien.

‘A world fit for bees, is a world fit for everyone!’