Speciaal voor scholen

Het afgelopen jaar zijn meerdere scholen op avontuur gegaan met de wilde bijenexpeditie. Gaat jouw school ook op ontdekkingstocht? Vraag hier naar de mogelijkheden!

Het mysterie van de wilde bijen

Een expeditie voor ontdekkingsreizigers

Leren wordt pas echt leuk als je actief moet ontdekken, denken en meedoen. Daarom nemen we jullie mee op een onvergetelijke ontdekkingsreis: Het mysterie van de wilde bijen; een expeditie waarbij omgeving, wilde bijen en voedsel centraal staan.

Ontmoet de hommelkoningin
Als je goed zoekt, vind je de hommelkoningin in haar Hommelnest; Het hommelnest is een afgeschermde plek. Een plek speciaal voor jullie; 4e  5e, 6e, 7e, en 8e-groepers.

Hier worden jullie welkom geheten door de Hommelkoningin, zij is de spelbegeleider en vanaf deze plek begint jullie ontdekkingsreis naar het mysterie van de wilde bij.

Jullie gaan de hommelkoningin namelijk helpen om zoveel mogelijk stuifmeelpunten te verzamelen. Maar die krijg je natuurlijk niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen.

Samen op expeditie
Gewapend met een expeditie-tas vliegen jullie, als hommels, uit in groepjes, op zoek naar de zes bloem-beleefpunten die over het eiland verspreid staan. De meegeleverde routekaart  helpt je op weg. Zet je innerlijke kompas aan en het avontuur kan beginnen. Bij ieder beleefpunt horen uitdagende opdrachten die jou steeds iets nieuws leren over het leven van de wilde bij. Waar wonen ze? Wat vinden ze lekker? En welke soorten zijn er?  O ja, wist jij bijvoorbeeld dat er van de 365 bijensoorten in Nederland maar eentje honing maakt?!”

Verzamel stuifmeelpunten
Voor iedere goed uitgevoerde opdracht krijg je stuifmeelpunten. Dat stuifmeel heb je straks hard nodig ..

Als je alle opdrachten hebt gedaan binnen de tijd, vlieg je snel terug naar het hommelnest om met jullie stuifmeel het nest te vullen. De stuifmeelpunten kun je bij de hommelkoningin inwisselen voor stuifmeelschijven. Daar kun je je nest mee vullen.“Maar hé, wat gebeurt daar?” Terwijl je het nest vult met stuifmeel zie je het bij-effect ontstaan: Door bestuiving ontstaat ons voedsel.

Het zoemende hart van de natuur
Die wilde bijen zorgen dus voor ons voedsel, maar ook voor dat van de andere dieren. En voor de planten, bomen en bloemen om ons heen, staan deze kleine helden aan het begin van het leven. Het zijn echte Levensstichters, ze zijn het zoemende hart van de natuur.

Een voorproefje van de wilde bijen expeditie

🌳🌸Bee Foundation zet zich in voor een betere leefomgeving voor de wilde bijen en vlinders en wil mensen leren waarom deze zoemende vrienden zo belangrijk zijn.

Daarom zijn wij dit jaar aanwezig op de @floriadeexpo2022 met onze wilde bijenexpeditie. Bezoekers worden uitgenodigd om ‘kijkend door de ogen van de bijen’ op ontdekkingstocht te gaan. Wat ruik je? Wat zie je? Wat voel je? Met een routekaart in de hand gaan zij op expeditie. En jij? Jij deelt de routekaart 🗺 uit met de aanstekelijke vragen, waardoor iedereen op onderzoek uit kan gaan.  
Lijkt dit je leuk? We zoeken nog vrijwilligers voor 1 dagdeel per week. Wij zorgen voor gratis entree tot de Floriade en onkostenvergoeding. Jij levert een vrijwillige enthousiaste bijdrage aan dit project. Iedere dag is een succes, want er is weer een groep mensen geïnformeerd over wilde bijen en biodiversiteit. Het is niet erg als deze woorden je nu nog weinig zeggen.

Klinkt dit als gezoem in je oren? Dan horen we graag van je via info@bijenoase.nl 🐝
...

14 2