Happy Bee Happy Me

De 1e prijs van de Hackathon Big Data 4 Bees werd gewonnen door Team Hommeles en Team Bee Foundation, samen Team HBHM. Met het prijzengeld heeft Gainplay Studio de game Happy Bee Happy Me gebouwd.

Download de game op Google Play en speel mee voor meer bloemen voor bijen! De game is een mvp – een trailer – en je kan de game nu nog alleen spelen met 2 bijen en 6 bloemen. We hopen je binnenkort met meer wilde bijen bijen kennis te laten maken. Hiervoor werken we aan een partnernetwerk en financiering.

Met deze game:

  • Vergroot je spelend je kennis over wilde bijen en hun bloemen
  • Ga je op pad en maak je buiten foto’s van bijen en bloemen
  • Neem je actie en plant de juiste bloemen voor bijen, niet alleen in je virtuele tuin maar ook buiten in het echt. Zodat echte wilde bijen ook weer echte wilde bloemen kunnen vinden. Veel plezier!

Heb je als organisatie met groen van doen, sponsor ons dan met het verder ontwikkelen van de game. Je kan de game bijvoorbeeld gebruiken om:

  • Wilde bloemen en bijen aan de game toe te voegen die kenmerkend zijn in jullie gebied
  • Betrek gamers bij het inventariseren van bloemen voor bijen en vraag ze te komen fotograferen (de foto’s worden geanalyseerd door Naturalis en Waarneming.nl)
  • Nodig gamers uit hun gewonnen/gekochte bloemen voor wilde bijen bij jou in het terrein te planten

Draag bij aan meer voedsel voor bijen en betrokken burgers sponsor de verdere ontwikkeling van Happy Bee Happy Me!

Petitie Verbod op Neonix

Samen met de Bijenstichting en The Pollinators heft Bee Foundation een petitie aangeboden aan Carola Schouten met de oproep om voor een totaalverbod op gebruik van neonicotinoïden in de EU te stemmen. Inmiddels hebben ruim 100.000 Nederlanders deze petitie ondertekend.

Op 27 april 2018 heeft Nederland inderdaad gestemd voor een verbod. Per 2019 is het verbod op het gebruik van de 5 meest schadelijke neonicotinoïden ingegaan in Europa. Enkele van de gebruikte stoffen waren meer dan 7000 keer giftiger dan het in de jaren ’70 verboden DDT.

Japanse duizendknoop langs nieuwe taluds A27

Op 14 november werd de verbrede A27 geopend door minister Nieuwenhuis van I&W. Echter, wat RWS wel wist maar niet aangepakt had, was de verspreiding van duizenden stukjes wortel van de Japanse Duizendknoop die nu aan het kiemen groeien zijn in de nieuwe taluds.

Sonne maakte haar agenda vrij, organiseerde een spandoek, schreef een brief aan de minister met het verzoek het probleem op te lossen en plukte voor haar een bosje duizendknoop met het kaartje ‘Minister haal ons uit de knoop’.

Haar verzoek werd direct door de minister ingewilligd. Half augustus 2019 is de uitvoering van de pilot gestart voor het bestrijden (i.p.v. beheersen) van Japanse Duizendknoop. Naast heet water, handmatig uitsteken wordt een kruidenrijk mengsel ingezaaid om de groei van de jonge planten te onderdrukken. Bee Foundation draagt bij met de zaden van het bloemenmengsel.

Bee Guidance

Om bijen en andere bestuivers te beschermen publiceerde de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in 2013 een eerste Bee Guidance. Dit bijenrichtsnoer beschrijft hoe producenten die een toelating voor een gewasbeschermingsmiddel aanvragen, moeten onderbouwen dat gebruik van hun middel veilig is voor bijen. Op de Bee Guidance kwamen veel reacties, wat op Europees niveau tot een langdurige discussie leidde over de concrete veiligheidseisen. De Europese Commissie gaf daarop in maart 2019 EFSA mandaat om binnen twee jaar het bijenrichtsnoer op onderdelen te herzien.

Minister Schouten en de EU stemden eerder voor een verbod op drie belangrijke soorten bijengif – een geweldige overwinning – maar proberen een desastreuze 20%-richtlijn er nu stilletjes door te drukken. Schouten leek te zwichten voor de lobby met fabrikanten die landbouwgif maken en was van plan in te stemmen met een voorstel dat 20% bijensterfte toestaat, terwijl onafhankelijke wetenschappers het erover eens zijn dat meer dan 7% bijensterfte onacceptabel is, als we de toekomst van de bijen en onze voedselvoorziening willen garanderen.

Stichting Bee Foundation en de Bijenstichting, hebben in gezamenlijkheid een petitie opgetuigd om het zoemende hart van onze natuur te redden.

In ons nieuwsoverzicht lees je de actuele stand van zaken.

RTV Utrecht; Natuurlijk Zoëy

Bekijk de schitterende aflevering van Natuurlijk Zoëy die Eddy met Sonne maakte over wespen.

Wedden dat je ze niet meer haat als je dit item hebt gezien?

Voor de eerste nationale bijentelling in 2018, maakten we een aflevering van Natuurlijk Zoëy over wilde bijen.