Bijen zijn het zoemende hart van de natuur

Zij zorgen namelijk voor bijna 90% van alle bestuiving op aarde.
Zonder hen zou de wereld er heel anders uitzien en de supermarkt bijna leeg zijn.

Wat doet Bee Foundation

Wilde bijen zijn dus niet alleen super belangrijk, maar ook super kwetsbaar. Ruim de helft van alle 360 soorten in Nederland staat op de rode lijst. Gelukkig kunnen we bijdragen aan hun leefomgeving.
Als wij zorgen voor hun voedsel, zorgen zij voor overvloed aan nieuwe zaden. Zo versterken zij de biodiversiteit die wij juist nu zo hard nodig hebben.

Bee Foundation draagt bij met:

Het aanleggen van bijenoases:
Plekken met voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen, hommels en vlinders. Dit doen wij samen met gemeentes, boeren, bedrijven en scholieren.

De bijenacademie :
Hier kan je meer leren over wilde bijen, hoe zij leven, welke inheemse bloemen, struiken en bomen zij nodig hebben en hoe je tuinen en openbaar groen bijvriendelijk inricht en beheert.

Het uitdelen van bijensteken:
We geven stem aan wilde bijen middels constructieve actie voor bijvriendelijk beleid.

Want:
A world fit for bees is a world fit for everyone!

Honingbijensterfte in het nieuws

In de week van 20 maart startte we vanuit Bee Foundation een enquête.
Sonne, onze bijenkoningin, heeft namelijk onverwacht veel volken verloren deze winter. Er leven nog maar 2 van de 13 volken! Na contact met andere imkers, bleek zij niet de enige met grote verliezen te zijn. Uit de gesprekken ontstond de enquête, als een eerste inventarisatie. Het vervangt niet het onderzoek van de NBV of Wageningen.
Zaterdag 25 maart schreef Trouw hier een artikel over, die avond was het een nieuwsitem bij EenVandaag en op 27 maart horen we op Radio1 een fragment waar zij met Sonne naar de (gestorven) volken kijken.

Via onderstaande knoppen vind je de resultaten van onze enquête over de honingbijensterfte en de verschillende nieuwsitems rondom dit thema terug.

Wat kan jij doen?

Het gaat slecht met de honingbijen en de wilde bijen en juist daarom is het nu extra fijn om iets voor de bijen te kunnen betekenen.
Ga mee op excursie, leer hoe je een bijenoase maakt in jouw tuin of buurt, eet bij-vriendelijk, je kan doneren, vrijwilliger worden of word vriend van Bee Foundation!

Bekijk het leven door de ogen van de bijen
met deze magische film

Ik nodig je uit om door de ogen van de bijen te leren kijken. Ik beloof je; er gaat wereld voor je open. Je kijkt anders, je ruikt en proeft meer en beleeft de seizoenen intenser. Tja, je gaat het pas zien als je het door hebt.

Laat je emailadres hier achter en bekijk de gratis lange versie van de film.

Podcast: Buzzing with ecologist John D. Liu ... about Bees&Biodiversity

In this Podcast activist and natural Beekeeper Sonne Copijn is buzzing with Ecologist and filmmaker John D. Liu about Bees & Biodiversity.

Sonne noticed a massive honey bee decline in The Netherlands in the spring of 2023. She talks with John about the possible causes and impact this might have. Furthermore, they shine their light on functional and dysfunctional systems.

Podcast John D. Liu en Sonne
Wist je dat...
er van de ruim 350 soorten bijen, er slechts één honing maakt?
3 van de 4 happen op jouw bord er zijn dankzij de bij?
70% van de wilde bijen broedt onder de grond?

Wil je weten hoe je de bijen nog meer kan helpen?

Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf bij!

Insta feed

Kijk wat een schatje…. Zie je dat ze het stuifmeel onder haar buikje veegt? ...

22 2

3 dagen bijles op Bickerseiland tijdens de open atelier dagen. Er gaat een wereld open als je als een bij naar bloemetjes kijkt! ...

27 2

Werkeloze merels midden in het broedseizoen. Wat is er aan de hand? ...

10 1

Van harte welkom dit weekend! Het hele programma is een aanrader. Aanmelden kan via info@bee-foundation.nl of via de link in bio. We zien je daar graag! 🌺🐝 ...

6 0

Jij bent bijzonder! 🌺🐝 ...

4 0

Heb jij een idee? Donderdag 25 mei geeft Sonne bijles in het ARTIS Groote Museum. Toegangskaarten zijn te koop via de link in de bio, of nog leuker, beantwoord de vraag en win! We hebben 5 kaartjes beschikbaar. 🌺🐝 ...

6 0