Bee Foundation vertegenwoordigt de stem van alle bijen

Bijen zijn het zoemende hart van de natuur.
Zij zorgen namelijk voor bijna 90% van alle bestuiving op aarde.
Zonder hen zou de wereld er heel anders uitzien en de supermarkt bijna leeg zijn. Wij helpen ze een handje. Help jij mee?

Wat doet Bee Foundation

Bee Foundation is vooral bekend geworden met het aanleggen en beheren van heel veel bijenoases door heel Nederland. Van die rijkelijk bloeiende plekken waar bijen, hommels en vlinders bescherming en voedsel vinden. Dankzij de inzet van scholieren, boeren, vrijwilligers, bedrijven en beleidsmakers hebben we al meer dan 30 hectare bijenoase gerealiseerd.

Maar Bee Foundation doet zoveel meer…
Omdat wij geloven dat iedereen kan bijdragen en omdat wij staan voor ‘hands-on learning’ zijn, hebben we een unieke school opgezet:

School voor Bijen & Biodiversiteit

We nemen je mee naar buiten en dagen je uit te ontdekken, te groeien en te verwonderen. Terug naar onze natuurlijke wijsheid!

Denk aan: 3- Daagse basecamps over biodiversiteit, veldexcursies voor boeren en beheerders, workshops en online leermodules waarin je leert hoe jij kan bijdragen aan een zoemende wereld. Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

En omdat wij de stem van alle bijen vertegenwoordigen zullen wij bijensteken blijven uitdelen aan bedrijven en instanties die met hun beleid het belang van bijen & biodiversiteit schaden.

Want een wereld die goed is voor bijen is een wereld die goed is voor iedereen!

Bij op bijenplant

3-Daagse Basecamp

In mei start onze eerste 3-Daagse Basecamp, zie hieronder ons hele programma. Doe je mee?!

Podcast: Thuiskomen bij jezelf

In deze podcast leer je te kijken door de ogen van de bijen. Onze bijenkoningin Sonne Copijn spreekt met bijenvriendin Nanne van der Leer (oprichtster www.liefleven.com). We leren hierin niet alleen over bijen, biodiversiteit en de reis door de seizoenen, maar ook over onszelf. Inmiddels zijn er al 4 afleveringen en is de 5e aflevering in de maak van de reeks van 7 afleveringen.
Luister ze nu allemaal en kom thuis!

Bekijk het leven door de ogen van de bijen
met deze magische film

Ik nodig je uit om door de ogen van de bijen te leren kijken. Ik beloof je; er gaat wereld voor je open. Je kijkt anders, je ruikt en proeft meer en beleeft de seizoenen intenser. Tja, je gaat het pas zien als je het door hebt.

Laat je emailadres hier achter en bekijk de gratis lange versie van de film.

Waarom zijn bijen belangrijk?

Zij bestuiven namelijk bijna 90% van alle bloemen, bomen en planten. En zo kun jij genieten van vers fruit, gezonde groente en ’n heerlijke koffie. Onze gevleugelde vrienden zijn namelijk verantwoordelijk voor iedere 3 van de 4 happen die jij in je mond stopt.

En dat niet alleen: deze super-bestuivers vliegen op iedere boom of plant die bloeit. Hierdoor zorgen zij voor een overvloed aan nieuwe planten die allemaal CO2 opslaan, water vasthouden en de aarde verkoelen. Zeg maar … het klimaatprobleem oplossen. En wat te denken van alle dieren die hiervan letterlijk een graantje mee pikken en planten, bessen of zaden eten? Wilde bijen zijn met recht het zoemende hart van de natuur! Hier ligt ook direct onze grootste uitdaging, want meer dan 50% van alle wilde bijensoorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigd.

Dat pesticides dodelijk zijn voor insecten wisten we natuurlijk al. Maar ook monocultuur in onze landbouw – uitgestrekte weilanden die alleen uit gras bestaan –  zorgen voor honger en sterfte.

Waar een honingbij wel 5 kilometer rond haar nest kan vliegen op zoek naar voedsel, kunnen veel wilde bijen niet verder dan 250 meter. Als er binnen die straal niets bloeit is overleven dus onmogelijk!

Als wij willen dat bijen voor ons voedsel blijven zorgen, moeten wij zorgen dat hun leefomgeving bloeit. En zo moeilijk is dat niet. Vul je boodschappentas met eten uit een biodiverse landbouw. Haal een paar tegels uit je tuin en laat wat ‘onkruid staan. De inheemse planten die wij als ‘onkruid’ betitelen, zijn al miljoenen jaren lang dé plek voor wilde bijen, ze zitten vol nectar en stuifmeel. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 100 insectensoorten vliegen op de paardenbloem? Lekker laten staan dus!

 

Wat kan jij doen?

Het gaat slecht met de honingbijen en de wilde bijen en juist daarom is het nu extra fijn om iets voor de bijen te kunnen betekenen.
Ga mee op excursie, leer hoe je een bijenoase maakt in jouw tuin of buurt, eet bij-vriendelijk, je kan doneren, vrijwilliger worden of word vriend van Bee Foundation!

er van de ruim 350 soorten bijen, er slechts één honing maakt?
3 van de 4 happen op jouw bord er zijn dankzij de bij?
70% van de wilde bijen broedt onder de grond?

Wil je weten hoe je de bijen nog meer kan helpen?

Aanmelden voor nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf bij!

Volg de zwerm van Bee Foundation ook op Instagram!

Bijen zijn het zoemende hart van de natuur. 🐝
Zij zorgen namelijk voor bijna 90% van alle bestuiving op aarde. Zonder hen zou de wereld er heel anders uitzien en de supermarkt bijna leeg zijn.

Nu het voortbestaan van de bij door ons in gevaar komt, is het nodig dat we wat aan ze teruggeven.

Met een paar simpele aanpassingen kun je al zo veel bijdragen - of je nou een gigantische tuin hebt of alleen een balkonnetje 💛

Welke van deze tips pas jij al toe? Welke waren nieuw voor je?

Wil je je onderdompelen in de wereld van de bij, je komen verwonderen over jouw eigen natuur en die om je heen, en uitvinden hoe je op jouw manier kunt helpen? Schrijf je in voor ons 3-Daagse Basecamp op 7, 8 en 9 juni 🌸🌿

aanmelden kan via de link in bio!
...

33 3

Ons leven en onze gezondheid wordt mogelijk gemaakt door de bijen. Zij zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van veel gewassen die we (dagelijks) eten. 🐝

Ze dragen stuifmeel van bloem naar bloem, wat zorgt voor de bevruchting van planten en de productie van groenten, fruit, zaden en noten. Zonder de bijen zouden veel van deze gewassen niet kunnen bloeien en groeien. Dat zou een gigantische impact hebben op onze voedselvoorziening en voedselzekerheid 🍏

Nu de bijen door ons bedreigd worden in hun voortbestaan, is het hoog tijd om aan ze terug te geven. Wat kun je doen om bij te dragen aan een wereld die weer volop bloeit en zoemt?

1. Kies voor biologische, gifvrije producten. De chemicaliën waarmee de producten in reguliere landbouw bespoten worden, zijn enorm schadelijk en giftig voor bijen. Kies dus liever voor biologische landbouwpraktijken. 🌾

2. Laat wilde bloemen groeien 🌸 Onkruiden zoals paardebloemen en klavers, maar ook wilde bloemen die vaak gemaaid worden, zijn belangrijke voedselbronnen voor de bijen. Laat ze dus lekker groeien in (delen van) je tuin!

3. Vermijd chemische pesticiden in je tuin. Dese middelen kunnen het leefgebied van bijen vernietigen en de bijen zelf vergiftigen. Gebruik bijvriendelijke alternatieven 🌿

4. Creëer en verspreid bewustzijn 🦋 dompel je onder in de wereld van de bij, deel over hun essentiële rol in de wereld en de noodzaak van actie.

Je bent van harte welkom op ons 3-Daagse Basecamp om te komen bijleren en ontdekken hoe jij wil bijdragen aan een wereld die weer volop zoemt. Bekijk de geplande basecamps via onze link in bio 💛
...

19 1

Hoe zou het zijn als we écht stil zouden gaan staan? Wat gebeurt er met ons als we niet iets doen, maar zijn met dat wat er is?

Kom het ontdekken tijdens het 3-Daagse Basecamp op 18, 19 en 20 mei 🐝 schrijf je snel in via onze link in bio of via www.bee-foundation.nl

#verbindingmetjezelf #verbindingmetdenatuur #bijles #biodiversiteit #helpdebij
...

44 2

Veelgestelde vragen

Waarom is de bij belangrijk voor onze ecosystemen?

Bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving, wat essentieel is voor de groei van veel voedselgewassen en wilde planten. Mensen en dieren zijn in grote mate afhankelijk van de bijen. Zonder bijen zou onze voedselvoorziening en biodiversiteit ernstig in gevaar komen.

Wat veroorzaakt bijensterfte?

Bijensterfte kent meerdere oorzaken. Pesticiden spelen een grote rol. Ook het verlies van leefgebieden telt zwaar mee. Klimaatverandering heeft ook een negatieve invloed. Ziekten vormen een ernstige bedreiging. De komst van exotische soorten verergert de situatie. Elk van deze factoren draagt bij aan het probleem. Samen vormen ze een grote uitdaging voor de overleving van bijen.

Hoeveel soorten bijen zijn er?

Wereldwijd zijn er meer dan 20.000 verschillende soorten bijen, elk met unieke rollen en voorkeuren voor bestuiving. In Nederland leven er 360 verschillende soorten bijen, waarvan de honingbij slechts één soort is.

Wat doen bijen naast bestuiven nog meer?

Wilde bijen zijn nodig voor de bestuiving. Verschillende bijen bestuiven verschillende gewassen. De honingbij produceert ook honing en bijenwas. Koninginnegelei is een ander product van hun werk. Propolis wordt door honingbijen geproduceerd om het volk gezond te houden, mensen gebruiken het op onze beurt als medische ondersteuning. Deze producten zijn waardevol. Ze worden door mensen gebruikt en geconsumeerd. Elk product heeft unieke eigenschappen. Deze bijdragen zijn essentieel voor diverse toepassingen.

Welke planten zijn goed voor bijen?

(Biologische) inheemse planten, dus planten die van origine uit dit werelddeel komen zijn erg belangrijk voor bijen. Vaak wordt dit gezien als onkruid, terwijl bijvoorbeeld de paardenbloem ruim 130 verschillende soorten bijen van stuifmeel voorziet. Verder zijn planten zoals lavendel, krokus, bieslook, kamille, stokrozen en vele inheemse wilde bloemen uitstekend om bijen aan te trekken en te voeden.

Waarom zijn biologische planten beter voor bijen?

Biologische planten worden gekweekt zonder schadelijke pesticiden en chemische stoffen, waardoor ze veiliger zijn voor bijen en andere bestuivers.