voor scholen header mobiel

Het mysterie van de wilde bijen

Een expeditie voor ontdekkingsreizigers

Het mysterie van de wilde bijen

Leren wordt pas echt leuk als je actief mag ontdekken, denken en meedoen. Daarom hebben we een onvergetelijke ontdekkingsreis ontwikkeld: Het mysterie van de wilde bijen; een expeditie waarbij natuurlijke omgeving, wilde bijen en voedsel centraal staan.

Stel je voor:

De expeditie start in het hommelnest van de Hommelkoningin, zij is de spelbegeleidster en hier begint de ontdekkingsreis.

Je wordt hommel in het nest van de hommelkoningin en gaat haar helpen om zoveel mogelijk stuifmeel te verzamelen. Maar die krijg je natuurlijk niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen.

Samen op expeditie
Gewapend met een expeditie-tas vlieg je als hommels uit in groepjes, op zoek naar verschillende beleefpunten die over het terrein verspreid staan. De routekaart helpt je op weg. Zet je innerlijke kompas aan en het avontuur kan beginnen. Bij ieder beleefpunt horen uitdagende opdrachten die jou steeds iets nieuws leren over het leven van de wilde bijen. Waar wonen ze? Wat vinden ze lekker? En welke soorten zijn er? O ja, wist jij bijvoorbeeld dat er van de 365 bijensoorten in Nederland maar eentje honing maakt?!”

Verzamel stuifmeelpunten
Voor iedere goed uitgevoerde opdracht krijg je stuifmeelpunten. Dat stuifmeel heb je straks hard nodig…

Als je alle opdrachten hebt gedaan vlieg je snel terug naar het hommelnest om de jonkies te voeren. “Maar hé, wat gebeurt daar?” Door bestuiving ontstaat ook nog ons voedsel.

Het zoemende hart van de natuur
Die wilde bijen zorgen voor ons voedsel, maar ook voor dat van vele andere dieren op aarde. En ook voor de  planten, bomen en bloemen om ons heen, staan deze kleine helden aan het begin van hun leven. Het zijn echte levensstichters, ze zijn het zoemende hart van de natuur.

Uitvliegen wilde bijenexpeditie

Duizenden kinderen en volwassenen gingen tijdens de Floriade in de zomer van 2022 met ons op expeditie en dat was een groot succes! Het afgelopen jaar hebben we de versie nog iets gebruiksvriendelijker gemaakt en nu is de wilde bijenexpeditie klaar om verder uit te vliegen naar verschillende plekken in Nederland. Ook bieden wij de mogelijkheid om eigen hommelkoninginnen op te leiden als spelbegeleiders.

De expeditie duurt 1.15 minuten.

Meer informatie over de wilde bijenexpeditie vind je in onderstaande brochure. Vraag nu de offerte aan voor een wilde bijenexpeditie bij jou in de buurt!

Jouw foto ook hier tussen? Gebruik #wildebijenexpeditie op Instagram

🌳🌸Bee Foundation zet zich in voor een betere leefomgeving voor de wilde bijen en vlinders en wil mensen leren waarom deze zoemende vrienden zo belangrijk zijn.

Daarom zijn wij dit jaar aanwezig op de @floriadeexpo2022 met onze wilde bijenexpeditie. Bezoekers worden uitgenodigd om ‘kijkend door de ogen van de bijen’ op ontdekkingstocht te gaan. Wat ruik je? Wat zie je? Wat voel je? Met een routekaart in de hand gaan zij op expeditie. En jij? Jij deelt de routekaart 🗺 uit met de aanstekelijke vragen, waardoor iedereen op onderzoek uit kan gaan.  
Lijkt dit je leuk? We zoeken nog vrijwilligers voor 1 dagdeel per week. Wij zorgen voor gratis entree tot de Floriade en onkostenvergoeding. Jij levert een vrijwillige enthousiaste bijdrage aan dit project. Iedere dag is een succes, want er is weer een groep mensen geïnformeerd over wilde bijen en biodiversiteit. Het is niet erg als deze woorden je nu nog weinig zeggen.

Klinkt dit als gezoem in je oren? Dan horen we graag van je via info@bijenoase.nl 🐝
...

14 2